Over zang en techniek


Zingen kan iedereen wel. Zo’n beetje. Als je stem het doet en je kunt praten, kun je ook zingen. Het is tenslotte hetzelfde instrument. En dat is precies waar ik graag de nadruk op wil leggen: de stem als instrument.

 

Je moet weten wat er gebeurt en hoe dat komt. Hoe je je instrument leert beheersen heeft heel veel te maken met hoe je je stem op dit moment gebruikt. Misschien heb je van jongs af aan gezond stemgebruik meegekregen, omdat je ouders dat ook hebben. Of juist niet. Misschien heb je moeite met de ademhaling of ben je gespannen in je lichaam. Wat je vooral zult merken, is dat goed leren zingen veel te maken heeft met het afleren van dingen die je gewend bent te doen en zogenaamde ‘maniertjes’. Soms is iets wat voor jou natuurlijk aanvoelt juist iets wat jouw stem tegenhoudt om mooi te klinken.

 

Ik krijg vaak te horen: ‘’wat moet ik een hoop leren” of “wat zijn er een hoop spieren mee gemoeid”. Maar als je oren het doen, d.w.z. als je een toon kunt overnemen van een piano of andere stem en binnen een gegeven toonsoort kunt blijven, is er geen reden om niet aan zangles te beginnen. De rest kun je allemaal leren. Geen probleem!

 

Ik kan je alles goed uitleggen en net zolang met je oefenen tot alles duidelijk is. Daarna is het aan jou om daar thuis mee aan de slag te gaan - niet alleen liedjes zingen, natuurlijk! De techniek zal dan een steeds natuurlijker onderdeel van je stemgebruik worden en kun je in alle stijlen gebruiken: van jazz tot musical, van pop tot rock. De stijl maakt niet uit, gezond stemgebruik is waar het om gaat samen met het vinden van je eigen klank. En niet te vergeten mooie frasering, timing, interpretatie en improvisatie. Dat is waardoor een liedje jouw liedje wordt!


Uiteraard heb ik heel veel geleerd van de zanglessen voor en tijdens mijn conservatoriumstudie, maar de theorie- en praktijklessen logopedie en EVTS (Estill Voice Training System), graad 1 en 2, hebben het plaatje compleet gemaakt. Ik ben getraind in het horen van eventuele problemen die zich in iemands keel- en/of mondholte afspelen en kan daar meteen oefeningen bij vinden om die te verhelpen. Mocht ik iets horen wat me verontrust, zal ik de betreffende persoon altijd doorverwijzen naar een logopedist of KNO-arts. Ik zal nooit het risico nemen dat een leerling van mij zijn of haar stem onveilig gebruikt. Tja, je bent een vak-idioot of niet!

Individuele en duolessen

 

Ik geef zowel privélessen als aan duo’s. Misschien heb je behoefte aan aandacht één op één, en wil je je focussen op je eigen repertoire en stem, maar misschien vind je het juist fijn om samen met iemand zangles te hebben. Het grote voordeel daarvan vind ik de mogelijkheid om van elkaar te leren en om meerstemmig te zingen. Vooral voor kinderen voelt het veilig en gezellig om een zangmaatje te hebben. Maar voor welke vorm je ook kiest, mijn focus ligt altijd op de kwaliteiten, mogelijkheden en wensen van elke leerling.

Ik geef les op Globe, het centrum voor kunst en cultuur in Hilversum, in het prachtige MCO-gebouw en in Nijmegen, waar ik woon.

Koren


Omdat ik een groot liefhebber van meerstemmige muziek ben, ben ik ooit met een jazzkoor begonnen. Ik werd als studente aan het conservatorium bij het koor ingedeeld bij de sopranen en was met regelmaat jaloers op de zangers die middenstemmen zongen: die zorgden doorgaans voor de harmonieën. Alten en tenoren hadden veel ‘stoerdere’ lijnen te zingen. Ik zong als sopraan de melodie en dat was ‘t. Saai, vond ik. Daarom heb ik besloten zelf de arrangementen voor mijn koren te schrijven en alle partijen delen van de melodie te geven. Op die manier maakt het niet uit welke stem je zingt: je krijgt altijd een stukje melodie en altijd ben je op z’n tijd onderdeel van de begeleidende stemmen. Ondertussen heb ik een behoorlijk repertoire aan arrangementen opgebouwd en heb ik ook een popkoor opgericht. Ik vind het heerlijk om te zien hoeveel plezier de koorleden beleven aan het meerstemmig zingen in een groep. Leerzaam, dynamisch en gezellig tegelijk!


Het is niet belangrijk of je noten kunt lezen: Als je wilt, zing ik alles voor en kun je je eigen partij opnemen en daarmee thuis oefenen. Wel is het uiteraard van belang dat je stemvast bent en niet in de war raakt van andere stemmen/partijen.

vocal coach

Workshops en groepslessen aan volwassenen en kinderen


Heb je zin in een leuke activiteit in het kader van een teambuilding, vrijgezellendag of gewoon een dagje met vrienden? Een inspirerende zangworkshop waarbij je de energie door je lichaam voelt stromen kan ik verzorgen in een thema dat past bij de gelegenheid. Ik kan een workshop geven met alleen zang, a-capella of met piano, of met een gitarist, dans- of toneeldocent.

 

Oefeningen om los te komen en op te warmen zijn voor de meesten die nog geen zangles hebben gehad een beetje raar om te doen, en daar maak ik op zo’n moment stiekem gebruik van: het zorgt voor hilarische situaties en een hoop lol. Daarna heerlijk zingen (het liefst meerstemmig) en genieten van elkaars gezelschap.

 

Workshops kunnen eenmalig gegeven worden, of in reeksen, bijvoorbeeld voor het instuderen van liedjes voor een bepaalde gelegenheid.


Ik geef ook les aan kinderen op basisscholen en naschoolse opvangcentra. Ik vind het belangrijk dat de kinderen zich welkom en veilig voelen. Daarom zal ik altijd proberen met warmte en enthousiasme de kinderen te benaderen zodat ze op speelse wijze kennis kunnen maken met muziek in alle stijlen. Algemene muzieklessen, een kinderkoor of workshops in combinatie met een toneeldocent maken dat de kinderen de muziek op een nieuwe manier beleven. Alles op maat en in een gewenst thema. Zo wordt muziekles educatief én cool!


Bij voldoende animo of op aanvraag geef ik een zangworkshop in Ygrande, Frankrijk. In een stijlvol gerestaureerde pastorie zijn dan 8 tot 10 cursisten welkom die een week meerstemmige arrangementen instuderen en aan het eind van die week opvoeren in het ernaast gelegen 12e eeuwse kerkje, maar ook de kans krijgen om als solist aan de slag te gaan. Gitarist Maurice Rugebregt begeleidt de solostukken en gastvrouw Truus Wigger zorgt voor de fantastische maaltijden en een heerlijk onderkomen.

Voor meer info: neem gerust contact met me op of check www.truuswigger.nl.